Zbliża się okres rozliczeń i poszukuję firmy która cieszy się dobrą renomą "rozliczeniową". To znaczy wywalczą dla mnie najwięcej i najmniej za to wezmą. A tak poważnie to solidnej firmy która że tak powiem nie obskubie mnie zbytnio. Chodzi o to że w 2013 roku pracowałem w Holandii w okresie od 25 kwietnia do 7 lipca u tego samego pracodawcy. Tygodniowo był potrącany również podatek zdrowotny (czy jak to się zwie). Wszystkie potrzebne dokumenty mam typu: jarograf, solarisy, nr. sofii. Nie mam tylko książeczki zdrowotnej od pracodawcy. I szukam firmy która zainteresowała by się moją sprawą.
Kontaktowałem się z kilkoma i można powiedzieć że trochę "zbaraniałem". Otóż dwie firmy (na cztery) twierdzą że w 2013 r. zmieniło się prawo rozliczeń w Holandii i nie będzie mi się opłacało rozliczać z pracy ale mogą mnie rozliczyć za zdrowotne i biorą za to pieniądze nie warte robienia rozliczenia. Dwie kolejne firmy mówią że prawo się jeszcze nie zmieniło i działają starym systemem (tym korzystniejszym dla pracowników którzy krótko pracowali - czyli mnie) i będzie dobrze. Chcą w ciemno ode mnie kopii dowodu osobistego, umów, solarisów, jarografu... Powiedziałem że nie będę udostępniał takich danych drogą mailową i mogę przesłać listem poleconym - to gadka zmieniła się na to że nie będzie mi się opłacać.
Ktoś może obeznany w temacie :?: Bo dla mnie te firmy które rozliczają z pracy za granicą to jedna wielka naciągarka pieniędzy.
Probowales tu? http://www.poltax.waw.pl
Ostatnio wlasnie rowniez otrzymalem zwrot podatku z 4 lat pracy, tyle ze w UK. Jasna umowa i prowizje, moge ich smialo polecic.
Komentarz